Close
Smalvollveien 63 0667 Alnabru Oslo
Man - Fre 09:00 - 16:00

Jordfeilsøk

Jordfeilsøk

Opplever du at en sikring går? Da har du sannsynligvis en jordfeil.

Dette bør du vite om jordfeil.
Jordfeil kan være farligere enn du kanskje tror, da det kan føre til både livsfarlige støt eller brann. Ikke bare hos deg, men også i andre elektriske anlegg i nabolaget ditt.
Derfor bør jordfeil utbedres så raskt som overhode mulig. Dette er imidlertid ikke noe du kan fikse selv, med mindre du er en godkjent og kyndig elektriker.
I nyere elektriske anlegg er det en jordfeilbryter som slår ut i sikringsskapet ved jordfeil på det elektriske anlegget. Den sørger for å kutte strømmen og dermed forhindre farlige situasjoner. Men mange eldre sikringsskap har ingen jordfeilbryter.

Hva er jordfeil?

Jordfeil er en samlebetegnelse for isolasjonssvikt eller feil på det elektriske anlegget eller i tilknyttet elektrisk utstyr. Jordfeil kan for eksempel oppstå i en varmtvannsbereder, en kaffetrakter, en hårføner, en panelovn, stekeovn, oppvaskmaskin, eller i varmekabler. Feilen kan også oppstå ved at en spiker eller skrue treffer en ledning, for eksempel når du skal henge opp et bilde.

Det som skjer når jordfeil oppstår er at strømførende ledninger kommer i kontakt med jordede anleggsdeler eller i direkte kontakt med en jordleder, noe som medfører en lekkasjestrøm som igjen kan gi deg støt eller føre til brann. En jordfeil som påvirker deg kan være i ditt elektriske anlegg, hos en nabo eller i nettleverandørens distribusjonsnett.

Moderne elektro kan hjelpe deg med jordfeilsøk. Noen ganger er det ikke lett å finne jordfeilen, spesielt hvis det er en jordfeil som kommer og går.
Det hjelper med å ta et bilde av  sikringen mens den står nede for å utelukke andre feil som overbelastning.

nb_NONorwegian